Snel starten

Oke, je wilt snel aan de slag? Het volgende heb je nodig.

 Een Desktop PC, het liefst een GAMEcomputer.
Het is overigens verbluffend hoe laag de specs kunnen zijn, want het programma X-plane past zichzelf aan. Hoe sneller je PC, hoe beter het echter draait. De minimale specs zijn:

  • CPU: Intel Core i5 6600K at 3.5 ghz or faster.
  • RAM: 16 GB.
  • OS: Windows 7, 8, or 10, 64-bit.
  • VIDEO CARD: DirectX 12-capable video card from NVIDIA, AMD w/4 GB VRAM.
  • SOUND CARD: Default.
  • FREE DISK SPACE: 20 GB.
  • DEDICATED VIDEO RAM: 4 GB.

Verder heb je software nodig. De 3 serieuze opties die je hebt:
MSFS2020 (van Microsoft), X-plane (van Laminar Research) en Preper3D
Meer zien van MSFS2020? Kijk dan even hier. De prijzen liggen tussen de 60-110 euro afhankelijk van de versie die je kiest.

Het is om het even welke software je kiest als je kijkt naar de kwaliteit. Momenteel is Microsoft dominant, maar met X-plane 12 ben je iets goedkoper uit en heb je ook een geweldige simulator.
Microsoft doet het wat betreft de eye-candy veel beter dan de andere twee concurrenten maar wat betreft de specs voor je computer kun je met X-plane en Prepared beter uit de voeten.
De laatste twee zijn ook wat goedkoper, maar we moeten daarbij vermelden dat de add-ons voor die simulators ook nog geld kunnen kosten. Met Microsoft heb je dat minder en is inclusiever.
Kijkend naar realisme stond X-plane altijd op nummer 1, maar met de verdere ontwikkeling van Microsoft Flightsimulator liggen ze nu vlak bij elkaar.

Zelf ben ik jaren bezig geweest met X-plane en eind 2022 overgestapt naar Microsoft Flightsimulator. Die overstap is goed bevallen.
Maar nogmaals: met deze flightsimulators zit je altijd goed.

Naast een gamecomputer met 1, 2 of 3 schermen is het prettig flightpedals aan te schaffen, een yoke of, bij het vliegen met een Airbus zoals wij, een flightstick ofwel joystick.
Verder is een externe throttle handig.
Wil je dat allemaal nog niet aanschaffen is dat geen probleem. Je kunt het hele vliegtuig ook besturen met je toetsenbord. Ik raad echter een goede flightstick wel aan!